Proef Whisky
 Whisky proeverijen en meer! 

The Lost Distillery Company -  Auchnagie "Classic Selection"

 

In de afgelopen eeuw zijn bijna 100 Schotse distilleerderijen gesloten en de door deze distilleerderijen geproduceerde whiskies voorgoed verdwenen… Tot nu!

'The Lost Distillery Company' is een onafhankelijk, Schots bedrijf wat whisky wil maken welke smaakt naar de whisky zoals deze werd geproduceerd door legendarische, lang geleden gesloten distilleerderijen.

Aan de hand van historische boeken en archieven van onder meer lang geleden gesloten distilleerderijen en onder leiding van professor Michael Moss van de universiteit van Glasgow worden de belangrijkste componenten die het originele karakter van de betreffende distilleerderij naar voren brachten, terug gehaald.


Deze Auchnagie van TLDC is een blended malt benadering van de Auchnagie single malt die bijna 100 jaar geleden werd gedistilleerd. The Lost Distillery Company is in 2013 begonnen met het reproduceren van verloren gegane whisky's.
De Auchnagie distilleerderij bestaat al bijna 100 jaar niet meer. De distilleerderij werd in 1812 gesticht en lag in de buurt van Tulliemet, vlakbij Ballinluig in Pertshire. De distilleerderij heeft haar naam te danken aan het Keltische “Adach na Gaoidhe” dat “wind van de vlakte” betekend.

Deze Auchnagie is gebotteld in de Classic Selection serie waarbij de malts gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud zijn en gebotteld worden op 43%. Qua smaakprofiel is hij vergelijkbaar met een Glenkinchie.

Neus: Licht en bloemig met veel honing, vleugje vanille en granen
Palate: Gedroogd fruit (abrikozen) met een beetje peper. Na een paar 'nipjes' komt er meer citrus aroma's in spel.
Afdronk: medium lang, iets wat scherp met tonen van citrus en harde fruitsnoepjes.

In een Glencairn glas heeft de Auchnagie even tijd nodig om te openen, een paar druppels water wilt ook wel helpen. Met het NEAT glas waren de lichter/subtielere aroma's al direct waarneembaar.


Wie had gedacht dat "de boeken induiken" toch leuk kon zijn... 

Sláinte!


- Paul N


NB. 'The Lost Distillery Company' is zo vriendelijk geweest om de sample beschikbaar te stellen aan ons, echter blijft de review baseerd op de persoonlijk bevindingen van de Proef Whisky recensent.

 Terug naar overzicht

E-mailen
Bellen
Info
Instagram